Karate-ul și formarea caracterului

By Florin C. Budeanu|iunie 17, 2024|Despre...|0 comments

Mulți maeștri din trecut susțin că practicarea karate-ului îți poate șlefui caracterul, concept preluat de majoritatea organizațiilor și conducătorilor de dojo-uri din prezent. Dar karate-ul îți îmbunătățește cu adevărat caracterul?

În prezent, mulți invocă adesea imagini ale maeștrilor disciplinați și respectuoși. Totuși, doar antrenamentul are ca rezultat automat un caracter bun? Opinia mea este că nu.

În esența lor, conducătorii de dojo-uri ar trebui să pună accentul pe cooperare și obiective comune, promovând munca în echipă, comunicarea și respectul, atribute cruciale pentru construirea unui caracter puternic și bun. În mod ideal, aceste valori ar trebui să se extindă dincolo de dojo, promovând interacțiunile pozitive în lumea artelor marțiale în general și în raport cu tot ce există în jur.

Din păcate realitatea este foarte diferită. Invidia, aroganța, superioritatea unora față de alții din alte școli de arte marțiale și manifestările dintre instructori, școli și practicanți sunt departe de a fi neobișnuite, contrazicând chiar valorile pe care artele marțiale au scopul de a le insufla. Există politică și interese meschine peste tot. Și foarte multă ipocrizie. Se pare că totdeauna a fost la fel. Nimic nu pare să se fi schimbat.

Este de înțeles ca mulți să fie dezamăgiți de această prăpastie dintre ideal și lumea reală. Eu sunt dezamăgit!

Instructorul joacă un rol foarte important în formarea caracterului elevilor săi, dar din păcate sunt mult prea mulți oameni cu caracter mai puțin minunat care predau artele marțiale. Pe de altă parte, un profesor bun are însușite valorile pe care le predică, conducând prin exemplu propriu și creând un mediu propice răspândirii acestor valori. Elevii învață mai multe privind cum instructorul lor îi tratează pe alții cu respect decât pur și simplu doar să li se ceară să facă acest lucru.

Pur și simplu doar învățarea tehnicilor de arte marțiale nu garantează formarea unui caracter bun. Artele marțiale, la superlativ, pot trece dincolo de fizic, dar cat de des se întâmplă asta? Dacă aceste lecții nu sunt predate și consolidate activ, nu vor apărea ca prin magie.

Artele marțiale pot îmbunătăți caracterul? Absolut, dar nu se întâmplă automat doar prin practica tehnicilor. Am văzut mai mulți instructori care la început păreau oameni și profesori buni, dar când am văzut cum își trăiau viața de fapt și cum se comportau cu alții, nu m-au mai impresionat cunoștințele lor marțiale și nici ei personal. Nu erau instructori buni și nici oameni buni.

Nimeni nu va învăța o lecție de la cineva care nu a învățat-o. Foarte mulți fac reclamă și îndeamnă părinții să-și înscrie copiii la ei pentru că aceștia vor învăța să se apere, se vor disciplina, vor dobândi respectul de sine și față de cei din jur, își vor dezvolta încrederea în sine și își vor maximiza performanțele școlare. Dar în dojo instructorul nu va pune accent pe așa ceva pentru că el însuși nu și-a însușit aceste valori. În foarte multe dojo-uri se întâmplă asta, din păcate!

În ciuda miturilor și reclamelor, caracterul bun nu este un produs secundar automat al antrenamentului de arte marțiale. Necesită efort conștient, instruire eficientă și un mediu bun implementării și dezvoltării acestor valori.

Osu!

Share this Post:

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*