Bunkai

În antrenamentele practicanților de Isshin Ryu Karate se regăsesc trei mari componente:
- Pregătirea motrică generală și specifică
- Pregătirea tehnică și tactică
- Pregătirea psihologică
În ce privește pregătirea tehnică și tactică practicantul de Isshin Ryu Karate începe prin învățarea și exersarea grupului de tehnici simple, de bază, care se numesc generic Kihon (基本 – unde KI înseamnă energie și HON înseamnă rădăcină/origine/fundament/bază). Acest set de tehnici eu îl văd ca pe niște ”piese lego” cu care ”asamblezi” Kata-uri. Cu aceleași ”piese lego” poți asambla Seisan Kata dar și Sunsu Kata, sau orice alt Kata (型 – care înseamnă literalmente formă și care se referă la un model coregrafic prestabilit). Aceste Kata-uri sunt gândite ca niște secvențe de luptă cu unul sau mai mulți adversari. Aceste secvențe de luptă dintr-un Kata se numesc Bunkai. Practicarea Kata-urilor are ca scop dezvoltarea abilităților de a schimba direcții de deplasare, unghiuri și tehnici de apărare sau atac, în condiții de siguranță dar imitând lupta reală.
Bunkai (分解 – care înseamnă literalmente analiză/dezasamblare) este un termen folosit în arte marțiale japoneze care se referă la procesul de analiză a Kata-urilor și extragerea secvențelor de luptă din mișcările acestora. Secvențele de luptă extrase sunt de două tipuri: standard și non-standard (Bunkai și Oyo Bunkai). Bunkai-urile sunt exersate de obicei cu un partener sau un grup de parteneri care execută tehnici de atac sau apărare predefinite, iar practicantul răspunde cu tehnici defensive, de atac, de contraatac sau alte acțiuni bazate pe secvențele din Kata. Acest lucru permite practicantului să înțeleagă coregrafia din Kata. De asemenea, îmbunătățește tehnica prin reglarea distanțelor (Maai), sincronizării cu acțiunile adversarului, ritmului (Ritsudo) și fluiditatății (Nagare) în luptă în mod corespunzător, pentru a se adapta și regla orice tehnică în funcție de dimensiunea oricărui tip de oponent.
Oyo Bunkai (応用分解 – care înseamnă literalmente dezasamblare aplicată) se referă la aplicarea secvențelor din Kata-uri în lupta reală. O singură secvență dintr-un Kata poate fi interpretată în câteva zeci de aplicații diferite, rezultând mai multe Bunkai-uri. Prin analiza secvențelor din Kata-uri și a practicii în scenarii variate practicantul va descoperi tehnici noi și va aprofunda înțelegerea celor cunoscute. Bunkai-ul poate fi ”evident” sau ”ascuns” în funcție de tehnica în cauză, de mișcările anterioare, cele care o urmează și de practicant. Există, de obicei, multe etape de profunzime și de înțelegere a Bunkai-urilor, dobândite numai prin practică îndelungată. Termenii Toridai și Himitsu sunt folosiți pentru a se referi la tehnici care nu sunt ușor văzute de către observatorul ocazional și tehnici ascunse în cadrul Kata-urilor. Dacă tehnicile în Kata-uri nu sunt efectuate corect, acestea nu vor fi eficiente în antrenamentul cu partener. Există seturi de reguli care pot fi utilizate în analiza corectă a Kata-urilor pentru aplicații semnificative. Acestea au fost păstrate în secret pentru a-i împiedica pe cei din afară să descifreze sensul Kata-urilor. Setul de reguli Kaisai no Genri folosite în Goju Ryu au fost sursă de inspirație pentru seturi de reguli similare, dar extinse și clarificate, care se aplică în general altor stiluri de Karate.
Osu!