Despre DOJO

By Florin C. Budeanu|februarie 23, 2017|Despre...|0 comments

Locul unde se practică Artele Marțiale se numește Dojo.

DO înseamnă ”cale” iar JO înseamnă ”loc”. Prin urmare DOJO înseamnă ”locul unde se predă calea”.

Dojo-ul este un cosmos în miniatură, unde ne întâlnim cu noi înșine, cu frica și neliniștea, cu obiceiurile și reacțiile diferite pe care le avem. Acest loc este arena conflictuală restrânsă unde ne confruntăm cu partenerul de antrenament, care ne ajută să ne cunoaștem mai bine și să ne descoperim adversarul adevărat: propriul nostru ego.

În sala de antrenament se învață foarte multe lucruri într-un timp foarte scurt și, mai ales, învățăm ceea ce suntem de fapt în realitate și cum reacționăm în fața situațiilor de viață. Conflictele care au loc în sala de antrenament ne ajută să facem față conflictelor din afara sălii de antrenament. Disciplina și concentrarea necesare în Dojo le folosim și în afara lui, în viața obișnuită.

Primul lucru pe care un elev îl învață în Dojo este să o păstreze curată. Elevii fac curățenie în Dojo nu ca o dovadă de disciplină oarbă, nici pentru a fi înjosiți, ci pentru a învăța să fie curați și să respecte munca. Un echipament curat și un corp curat, respectul față de tine însuți, față de cei din jur și față de Artele Marțiale vor conduce inevitabil către un spirit curat și puternic.

Nu există nici o justificare pentru lene sau nerespectarea regulilor unui Dojo. Dojo-ul este un loc sacru și trebuie tratat ca atare. Acesta nu este doar o sală de sport. Aveți grijă de el și să fiți mândrii de Dojo-ul unde vă desfășurați activitatea, tratându-l ca pe orice alt loc de reverență.
Nimeni nu este mai presus de politețe în regulile din Dojo. Adesea, un elev vechi devine prea familiarizat cu Dojo-ul și colegii lui, și tratează cu umor nerespectarea normelor sale din Dojo. Întotdeauna amintiți-vă că toți karate-ka, indiferent dacă au centura neagră sau sunt începători, se antrenează în același Dojo, pe aceeași podea. Toți practică aceleași tehnici și aspiră spre aceleași idealuri. Prin urmare, toți trebuie sa respecte aceleași norme de etichetă.

Cum te comporți în Dojo la fel vei face și în afara lui. Dacă nu păstrezi curățenia în Dojo așa vei face și acasă, dacă nu respecți programul de antrenamente și întârzii așa vei face și la locul de muncă, dacă nu ai respect față de colegii de antrenament nu vei avea respect nici față de colegii de școală și părinți. Cum ești în Dojo așa ești și în societate.

Fiecare Dojo este condus de un ,,Sensei”. În limba japoneză, ,,Sen” înseamnă ,,înainte”, iar ,,sei” înseamnă născut. În traducere așadar ,,Sensei ” înseamnă ,,cel care s-a născut înaintea ta”. Aceasta afirmație se referă nu atât la vârsta consemnată de un certificat de naștere, ci la experiența și înțelepciunea instructorului de Arte Marțiale. Dacă acesta este autentic, el reprezintă un reper de determinare, moralitate și modestie pentru elevii săi. Se spune despre instructorul de Arte Marțiale că se aseamănă în multe privințe cu un maestru Zen. El nu-și caută elevii și nici nu-i împiedică să plece. Dacă elevul este interesat de studiul Artelor Marțiale, instructorul îi va sta la dispoziție. Elevul va urma drumul trasat de instructorul său, sau alt drum – alegerea îi aparține. Dacă elevul are răbdarea și tenacitatea să urmeze acest drum, iar instructorul inspirația să-l conducă în mod optim, în cele din urmă elevului i se revela esența Artelor Marțiale.

Instructorul îi va împărtăși elevului din experiența sa, determinându-l să refacă drumul parcurs de primii maeștri, să-și dea seama care este rolul său în șirul celor care au practicat Artele Marțiale și nu în cele din urmă, prin perfecționarea sa, să contribuie cu ceva de valoare la evoluția umanității.

Acesta este scopul final al Artelor Marțiale!

Osu!

Share this Post:

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*