Ce reprezintă „Osu!”?
„Osu” este o alipire de două cuvinte:
- Oshi insemnand “a impinge”;
- Shinobu insemnand “a indura„.
Prin urmare, cuvântul „Osu” vine de la Oshi Shinobu, care înseamnă “a persevera în timp ce ești împins”. De fiecare dată când spunem „Osu” facem un îndemn la răbdare, determinare și perseverență.
Osu este cuvântul pe care îl auzim cel mai des într-o sală de antrenament, un dojo, unde se practică o arta marțială de origine japoneză. Când intri sau ieși din dojo, te apleci și spui „Osu”. Când saluți un coleg karateka spui „Osu” în loc de “Salut/Bună”. Atunci când răspunzi la o instrucțiune sau o întrebare în timpul antrenamentului, spui „Osu” în loc de “Da” sau “Am înțeles”. Când se practică Jiyu Kumite (lupta liberă) în timpul antrenamentului și colegul de antrenament execută o lovitură bună și puternică, spui „Osu” în semn de apreciere a tehnicii colegului de antrenament. Ca o măsură de respect, luptătorii dintr-un competiție, se apleacă și spun „Osu” către în față, către arbitru și către adversar, atât înainte cât și după luptă.
Antrenamentul unui karateka este foarte solicitant. Te forțezi până când crezi ca ți-ai atins limita.
Prima dată corpul tău dorește să cedeze, dar mintea continuă să te împingă mai departe. Apoi mintea vrea să se oprească, dar spiritul te ajută să mergi mai departe. Înduri! Perseverezi! Tragi de tine! Aceasta înseamnă antrenamentul unui karateka. Aceasta înseamnă “Osu”.
Chiar și pentru un începător, care este conștient de lipsa lui de antrenament și nu dorește neapărat să facă față cerințelor antrenamentelor, este suficient doar să înțeleagă faptul că, prin perseverență și dorința de a continua, va obține mari câștiguri pe plan fizic, mental, spiritual și emoțional. Tot ceea ce este necesar, este acea determinare speciala.
Osu!