Kendo – pregatirea pentru shiai

By Florin C. Budeanu|iunie 11, 2016|Kendo|0 comments

10659050_784943858225254_9214130656871700860_oShiai literalmente înseamnă ”a se încerca unul pe altul” în Kendo. Shiai înseamnă fundamental a-ți încerca abilitățile, manierele, atitudinea și spiritul dobândite în Keiko, unii cu ceilalți într-o situație competitivă.
Sensei Inoue Yoshihiko (1994, p. 162) explică – scopul Kendo-ului modern este acela de a “dezvolta” inima celor care o au invizibilă, antrenându-se în waza (tehnica) care este vizibilă. Shiai în Kendo trebuie să se conformeze cu acest scop. Noi, ca Kendo-ka, prin urmare, trebuie să recunoaștem shiai-ul ca pe o oportunitate importantă de a dezvolta abilitățile și personalitatea și să dobândim atitudinea corecta în shiai.
Atitudinea studenților practicanți de Kendo care nu se gândesc decât la victorie cu orice preț este aspru criticată în Japonia. Bine înțeles că nu e nimic rău în a încerca să câștigi într-un Shiai. Trebuie să dai totul pentru a câștiga dacă participi la un Shiai și chiar este nepoliticos față de adversar dacă nu dai ce ai mai bun în timpul luptei. Cu toate acestea, dorința de a dezvolta aptitudinile necesare, dezvoltarea personalității pentru a învinge și dezvoltarea înțelegerii esenței Kendo-ului este strâns legata conceptual de Shiai, cum să lupte în Shiai și rezultatele Shiai-ului. Mai mult, există reguli care trebuiesc respectate și care ne pot face să învingem în Kendo privit ca și Budo.

Pentru un shiai bun trebuie avute în vedere următoarele sfaturi date de sensei Inoue Yoshihiko:

  1. Odihnește-te suficient.
  2. Dimineața trezește-te cu gândul ”pot să fac asta”. Spiritul tău să ardă cu acest gând.
  3. Nu întârzia.
  4. Înainte de shiai nu trebuie să te cerți cu nimeni sau sa faci orice altceva care te-ar putea determina să-ți faci griji.
  5. Nu flecări în jurul shiai-jo. Voința ta se va pierde prin vorbele tale.
  6. Examinează cu atenție echipamentul și shinai-ul.
  7. Este greșit să planifici în avans care va fi tehnica ce o vei folosi. În schimb, fără planuri specifice, confruntă-te cu adversarul din fața cu toată puterea ta.
  8. Este furtuna sau soarele strălucește pe cer muntele Fuji rămâne puternic, neclintit.
Share this Post:

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*